Atractii turistice

Pestera Muierilor

Pestera Muierilor (sau Pestera Muierii) se afla in comuna Baia de Fier, Judetul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Aceasta a fost sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul. Pestera are o istorie foarte bogata. In timpuri stravechi, pe vremea razboaielor, cand barbatii plecau la lupte, pestera a adapostit foarte multi copii si femei - de unde i se trage si numele.

Pestera este cunoscuta istoricilor si arheologilor inca din a doua jumatate a secolului al 19-lea. Este prima pestera electrificata din Romania.

Cercetarea ei in cadru organizat stiintific a avut loc in perioada 1951-1955, cu care ocazie au fost scoase laiveala:

- vetre de foc ale oamenilor ce au locuit-o in paleolitic;

- varfuri de mana, varfuri de sulita si razuitoare din paleoliticul superior;

- resturi fosile de urs, vulpe, capra, din paleoliticul mijlociu si superior;

- fragmente ceramice apartinand unor culturi din epoca fierului;

- un craniu uman ce pastreaza in buna parte masivul facial, un fragment de mandibula si alte resturi fosilizate apartinand unei femei de 40-50 de ani de tip Homo sapiens fossilis avand unele caractere negriode.

Pestera este structurata pe mai multe incinte purtand denumiri ce deriva din aspectul si presupusul lor mod de utilizare: cupola, orga, domul mic, altarul, amvonul, candelabrul mare, valul miresei, stanca insangerata, basinele mari, cascada impietrita, turcul, candelabrele mici, domul mare, Mos Craciun, cadana, etc.

Pestera are o lungime de aproximativ 3.600 de metri dispusa in 4 niveluri. Nivelul inferior - Galeria Ursilor- este rezervatie speologica a Academiei Romane, nu se viziteaza si este impartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500m) si sectorul de sud (880m). La 40 de metri inaltime se afla etajul superior cu o lungime de 573 m care este special amenajat pentru turisti; acesta atinge de fapt lungimea de 1.228 de metri dar se transforma intr-o retea de diverticule foarte greu accesibila. Temperatura aerului ajunge in timpul verii in medie la 13 grade Celsius, iarna coborand pana la 10 grade.

Adevaratele atractii ale pesterii sunt: Domul Mic, care are un aspect asemanator unei cupole gotice, format prin precipitarea milenara a calcite, Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare si imaginea Stancii Insangerate denumita astfel datorita scurgerilor oxidului de fier. In Cupola inalta de 17 m intalnim o colonie de lilieci.

Alte cateva atractii sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele Impietrite, Dantela de Piatra, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. In Galeria Ursilor a fost gasit un adevarat cimitir de resturi scheletice de ursi, lei, hiene, vulpi, lupi, capre salbatice si mistreti. In Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte apartinand culturilor care au trait cu mult inaintea erei noastre

Distanta fata de Pensiunea Criveanu: 28 km