Atractii turistice

Cocosul de Hurez

Targul ceramicii populare romanesti "Cocosul de Hurez" se organizeaza in fiecare an in prima saptamana a lunii iunie. Evenimentul de notorietate internationala aduce la Horezu cei mai mari mesteri olari romani sositi din toate centrele active ale tarii alcatuind astfel un tablou complet al fenomenului olaritului contemporan.

Astazi, centrul ceramic Horezu continua sa fie un adevarat creuzet al creatiei ceramice romanesti, pastrand elementele definitorii pentru vasele lucrate aici dar, prin infinita gama a compozitiilor cromatice si decorative, conferind personalitate si expresivitati nebanuite fiecarei piese in parte. Fiind inzestrat cu o vitalitate creatoare de exceptie, Horezu este un caz aproape singular in cadrul centrelor ceramice romanesti prin faptul ca mestesugul este practicat ca principala sursa de venit a descendentilor vestitelor familii de ceramisti Vicsoreanu, Iorga, Frigura, Mischiu, si Popa in conditiile unei societati moderne, in permanenta schimbare. Este un argument care justifica atat perenitatea Targului, cat si largul ecou national si international al acestei extraordinare manifestari.

Cocosul de Horezu este cu siguranta unul dintre cele mai cunoscute branduri locale romanesti. Impunerea la nivel national a emblemei care defineste olaritul local i-a conferit-o organizarea primei editii a Targului de ceramica "Cocosul de Hurez" in vara anului 1971. Cu timpul, ceramica locala realizata in cadrul cooperativei mestesugaresti, care-i reunea si pe membrii familiilor de olari care practicasera meseria independent, s-a facut cunoscuta mai ales prin grafica usor recognoscibila fie prin spiralele stilizate, fie prin exploatarea modelelor mai vechi: cocosul, pestele, pomul vietii. Este perioada in care, conform spuselor unora dintre olarii mai in varsta, vasele "de rand", foarte putin decorate, folosite mai ales in bucatarie, au inceput sa dispara in detrimentul unei ceramici bazate mai mult pe linia decorativa. Locul de origine a brandului "Cocosul de Hurez" se afla de fapt in satul Olari, aflat la 4 kilometri distanta de Pensiunea Criveanu.