Atractii turistice

Cheile Bistrita si Pestera Liliecilor

La aproximativ 10 km de Pensiunea Criveanu se afla comuna Costesti, localitate devenita "celebra" odata cu Mineriada din 1999. Insa la fel de bine zona este cunoscuta pentru frumusetile naturale pe care le ascunde, cum ar fi Cheile Bistritei, cele mai inguste chei in calcar din Romania. Odata ajuns la Costesti, pe oricine intrebi te poate indruma spre Manastirea Bistrita, considerata unul dintre cele mai renumite lacase de cult valcene. De altfel, in zona se mai afla si o pestera, la care nu se ajunge foarte usor.

Este un drum stancos si necesita ceva efort, dar merita pentru ca vezi ceva deosebit. La Manastirea Bistrita exista o maicuta-ghid, care-i conduce pe turisti la pestera. Complexul monahal de la Bistrita, construit in 1494, este aproape tot timpul plin de credinciosi care vin sa se roage pentru sanatate. Asta pentru ca in incinta bisericii se afla racla cu moastele Sfantului Grigorie Decapolitul.

De la manastire se poate ajunge destul de usor si la Cheile Bistritei, care au o lungime de 600 metri si sunt cele mai inguste chei in calcar din tara. Pe un drum forestier, la sase kilometri distanta, se afla o alta manastire, Arnota, ctitorie a domnitorului Matei Basarab. Legenda spune ca Matei Basarab ar fi cladit manastirea pentru ca, inainte de a fi domnitor, a scapat de turci ascunzandu-se prin tufisurile din zona.

Biserica din Pestera Liliecilor

De la Manastirea Bistrita se poate ajunge, cu ceva efort fizic, la Pestera Liliecilor, de pe Muntele Capatanii. Drumul stancos, de aproape un kilometru, este destul de anevoios. Dar merita pentru ca, la capatul drumului, poti vedea una dintre putinele biserici din tara construita intr-o pestera.

Pestera "Sfantului Grigorie Decapolitul", cunoscuta si sub numele de Liliecilor, e destul de mica si poate fi vizitata in timpul zilei pentru ca beneficiaza de iluminare naturala de la o deschizatura in peretele de stanca, ce ofera o priveliste interesanta a Cheilor Bistritei. Biserica a fost construita de calugari, in secolul al XV-lea, si se afla la 30 metri deasupra nivelului apei.

"Numele de Pestera Liliecilor vine de la colonia de lilieci care traieste in galerii si care este protejata de lege. Iar numele de Grigorie Decapolitul vine de la faptul ca, in vremuri de restriste, calugarii ascundeau aici moastele sfinte", povesteste Maica Sebastiana, cea care le este ghid turistilor.

Distanta fata de Pensiunea Criveanu: 12 KM